SKAPA 2021

 

SKAPA Innovationsgala 2021 hölls digitalt den 11/11.

Prisutdelare var Minoo Akhtarzand ordförande för stiftelsen SKAPA och landshövding i Västmanlands län.

Ett fyrtiotal av länsvinnarna har skickat in korta pitchar som bedöms av en panel och resultatet av pichtävlingen kommer här på hemsidan senare.

Klicka här för att se galan i efterhand

- Sverige är ett av världens mest framstående länder när det gäller innovation, uppfinning, forskning och utveckling. SKAPA stiftelsen prisar årligen Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare för att bättra förutsättningarna för fler att kunna förverkliga sina drömmar och skapa ännu fler innovationer till nytta för samhället. 2021 års pristagare visar på stor innovationsanda säger Stiftelsen SKAPAs ordförande Minoo Akhtarzand.

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, "SKAPA-priset" på 500 00 kronor är Roger Danielsson från Dalarnas län för hans uppfinning ”GREEN BUFFERS” – som ger en förbättrad krocksäkerhet för tåg. Problemen med dagens utrustning är att all nödvändig energi inte hinner hanteras vid en krock, då hela tidsförloppet är mycket kort vilket kan leda till okontrollerade urspårningar vid tågkollision.  
Hans pitch kan du se här.
Juryns motivering hittar du här.

Vidare utdelades hedersomnämnande och 50 000 kr till:

Lisa Hasselgren från Örebro län för Securifid - Identifieringstjänst för samtalsparter


Stiftelsen SKAPA delade också ut ”SKAPA-talang för unga innovatörer”.
Juryn motiveringar hittar du här.

Andrii Krot, Chloe Lin, Iaroslav Domin och Andrii Kobyakovskiy från Kronobergs län fick förstapriset på 125 000 kr för deras ”Adatype” - Tangentbord som anpassar sig till användarens händer.. Deras pitch hittar du här.

Mamduh Halawa från Uppsala län fick andrapriset på 75000 kr för hans ”Zeeds” – App som hjälper människor att skapa meningsfulla vanor för att stärka sin psykiska hälsa.

Jacob Hjalmarsson från Östergötlands län fick tredjepriset på 50 000 kr för hans ”Arboair Firset Mapper” – Automatiserad skogsanalys.


För treje gången delades även pris ut i kategorin "SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith" på 100 000 kr som gick till Per-Erik Kristensson från företaget Infobric med motiveringen:
Per-Erik har en mycket bred teknisk kompetens och är en person som alltid ser till att djupdyka i sina processer. Han levererar alltid ett perfekt resultat, utan att ta någon som helst plats eller med behov av bekräftelse. Han ser alltid till att ta sig tid för att hjälpa till och säkerställa att lösningen blir så bra som möjligt för bolaget och sina kollegor. Per-Erik är en sann ”osynlig” hjälte för Infobric. Med detta pris hoppas vi att han får den stjärnglans och uppskattning han förtjänar.
Juryns motivering hittar du här.
Se Dan Friberg (VD Infobic) tack och gratulationer

Den sedvanliga pitchningen inför publik och en panel ersattes i år med en bedömning av det fyrtiotal pitchar som sänts in. Framförandet bedöms av panel bestående av: Sara Ek och Björn Florman, båda projektledare på Stockholmsmässan.

Den bästa pitchen gjordes av Jacob Hjalmarsson, Arboair och han får SKAPAs pitchpris 2021 samt belönas med 3 000 kr.
Motivering "Med stor glädje och med ett smittande engagemang förklarar Jacob Hjalmarsson skogsindustrins kanske allra största problem. Ingen tar miste på den kärlek till skogen som ligger bakom arbetet med denna uppfinning. Nu vill vi se all skog i hela världen analyseras av Arboair. Stort grattis till SKAPAs pitchpris 2021!" 
Du kan se Jacob Hjalmarssons pitch här.

Agne Johanssons Minnesfond delade också ut priser till tre av Svenska Uppfinnareföreningens medlemsföreningar som deltagit i SKAPAs juryarbete i tre län enligt följande kriterier: Störst relativ ökning av antalet ansökningar, någon av de nationella vinnarna kommer från länet och förra årets länsvinnare har lyckats kommersiellt.
Vinnare 2021 var:
Förstapriset på 25 000 kr gick till::
Dala Bergslags Uppfinnare i Dalarnas län.

Andrapriset på 15 000 kr gick till:
Älmhults Idéförening i Kronobergs län.

Tredjepriset på 10 000 kr gick till:
Uppsala Idé- och Uppfinnarförening i Uppsala län.

2021 års SKAPA länsvinnare
I nästan alla län har en länsprisutdelning hållits, i år på ett Corona-säkert sätt med ett minimum av deltagare, där landshövdingen delat ut priserna och länsvinnarna och den länsadministrationsansvariga deltagit. Agne Johanssons Minnesfond delade ut 10 000 kr till alla länsvinnare av SKAPA-priset och Siftelsen SKAPA delade ut 10 000 kr till alla länsvinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer.

Länsvinnarna 2021 för SKAPA-priset hittar du här.
Länsvinnarna 2021 för SKAPA-talang för unga innovatörer hittar du här.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare för SKAPA, 070-665 04 83,