SKAPA förebild - till minne av Leffe Smith

Även i år delar vi ut SKAPA-förebild, ett pris som delas ut till minne av utvecklaren Leffe Smith. Priset tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören. En person vars driv, kunskap och prestigelösa arbetsmoral varit essentiell för projektets framgång. Syftet är att prisa hjältarna bakom kulissen. Personer utan vars outtröttliga engagemang och driv i en utvecklingsprocess inte hade varit möjlig.
Ansökan för 2023 hittar du här. 

Video om SKAPA Förebild till minne av Leffe Smith.

Vem var Leffe? 

Leffe Smith föddes 1961 och växte upp i Uppsala. Talang och intresse fick honom att välja teknikutbildning i Umeå för att sedan fortsätta till civilingenjörs- och doktorsexamen vid Uppsala Universitet.

Leffes forskning som doktorand handlade om mikrostrukturteknik, att utveckla avancerade komponenter i mikroformat. Redan på ett tidigt stadium var han djupt engagerad i teknikutvecklingen mellan Radi Medical Systems och halvledarlaboratoriet på Teknikum. Hans avhandling var kreativ i valet av frågeställningar och angreppssätt.

"Han uppfann bland annat optokopplare med mikrospeglar för optiska fibrer, sprutmunstycken, ventiler, och rörliga leder för mikrorobotar "

Förutom avgörande insatser mot förverkligande av visionen för Radi Medical Systems – att rädda liv genom säkrare diagnos och behandling av kranskärlssjukdom.

Som anställd på Radi Medical Systems tog Leffe ett stort ansvar för utvecklingen av produkten Pressure Guide som långt senare skulle bli en stor industriell framgång. De nålstunna små trycksensorerna räddar tusentals liv varje år över hela världen. Men vägen dit var lång. Leffe blomstrade som teknisk problemlösare och bidrog starkt till företagets patent. Han utvecklade ett säkerhetstänkande som slog rot i företaget. Leffes kompetens och engagemang sträckte sig hela vägen från atomär nivå för att säkerställa hermetisk försegling av sensor-chippet och ut till sensorns kliniska användning och nyttiggörande. 

2009 startade Leffe företaget 4C Innovations AB och vidgade rollen som innovatör, teknikpartner, problemlösare och stöd åt unga forskare och ingenjörer. Som partner till Hök Instrument, Autoliv och Senseair tog Leffe aktiv del i en annan vision – att rädda liv genom att säkra nyktra fordonsförare. Även här gjorde Leffe avgörande insatser i utvecklingen av nya alkoholmätare och inte minst testmetodik för att säkerställa korrekt mätfunktion i alla väder.

"Leffe var en mycket omtänksam och vänfast person som alltid spred värme och glädje omkring sig."

Han tog sig alltid tid till att lyssna och komma med förslag. Ett handslag – eller ännu hellre en björnkram – var allt som behövdes som kvitto på en överenskommelse.  Han var uppfinnare och fritänkare som verkade med sund realism, envishet, ansvarstagande, kreativitet under mottot ”här och nu”. Men hösten 2013 drabbades han av en obotlig sjukdom och avled kort därefter.

Vi som hade förmånen att ingå i Leffes krets vill hedra hans minne med att instifta ett pris som årligen ska delas ut till personer som bär med sig och utvecklar det engagemang som Leffe personifierade, de ”osynliga” innovatörerna som får saker att hända.


 

Tidigare vinnare av SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith

Priset

2022

För fjärde gången delades priset på 100 000 kr ut och det gick till Kristian Sloth Lauszus från företaget Candela AB, Lidingö.

Juryns motivering hittar du här››

2019

Priset på 100 000 kr gick till Gunnar Troili, från företaget Tobii med motiveringen:

Gunnar har varit instrumental i Tobiis framgång och i framtagandet av Tobiis produkter. Gunnar har dock sällan eller aldrig fått allmänhetens uppmärksamhet. Han är en utmärkt representant för de personer som varit avgörande för att ett projekt som nått kommersiell framgång men som inte är entreprenören.

Se John Elvesjö (Vice VD, Tobii) tack och gratulationer

2020

Priset på 100 000 kr gick till Emma Nehrenheim från företaget Northvolt med motiveringen:

Med Northvolts återvinningssatsning Revolt leder Emma en startup i en startup. Emma och hennes team arbetar med en process som beräknas bidra till att återvinning av batterier möjliggörs i industriell skala. Processen kommer därmed att bli en avgörande insats för miljön. Inget av detta hade varit möjligt utan Emmas ledarskap och vision.

Juryns fulla motivering hittar du här.
Se Peter Calssons (VD och grundare, Northvolt) tack och gratulationer

2021

Priset på 100 000 kr gick till Per-Erik Kristensson från företaget Infobric med motiveringen:

Per-Erik har en mycket bred teknisk kompetens och är en person som alltid ser till att djupdyka i sina processer. Han levererar alltid ett perfekt resultat, utan att ta någon som helst plats eller med behov av bekräftelse. Han ser alltid till att ta sig tid för att hjälpa till och säkerställa att lösningen blir så bra som möjligt för bolaget och sina kollegor. Per-Erik är en sann ”osynlig” hjälte för Infobric. Med detta pris hoppas vi att han får den stjärnglans och uppskattning han förtjänar.

Juryns fulla motivering hittar du här.
Se Dan Friberg (VD Infobic) tack och gratulationer