Vinnare av SKAPA-priset & SKAPA Talang i Norrbottten

Landshövding Lotta Finstorp delade ut priser vid en ceremoni på residenset. Matilda Öhman, Parking Time, som vinner utmärkelsen SKAPA- talang för unga innovatörer och Jonas Hedlund, som vinner utmärkelsen SKAPA-priset Norrbotten 2023.

Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Norrbotten. Juryordförande är Martin Bröms från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga juryplatser har bemannats av LTU Business, Lunnova, Arctic Business, Luleå Business Region och Idéakuten Boden. Länsjuryn utser vinnare på länsnivå som sedan får tävla nationellt med fina prispengar i potten.

Landshövding Lotta Finstorp delade ut priser vid en ceremoni på residenset där hela juryn var samlad.

SKAPA-talang för unga innovatörer. Matilda Öhman, Parking Time, tilldelas 25 000 kronor.

SKAPA-priset Norrbotten. Jonas Hedlund tilldelas 25 000 kronor.

Läs mer på webben för Länsstyrelsen Norrbotten ››

Vinnare av SKAPA-priset & SKAPA Talang på Gotland

Foto: Albin Jakobsson

Karin Falkemo, SKAPA-prisets länsvinnare på Gotland 2023, och James Kerber, länsvinnare av SKAPA Talang 2023.

Under onsdagen den 27 september prisades länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA Talang på Gotland under en ceremoni på Residenset i Visby.

För att läsa reportaget om vinnarna på Gotlands Media klicka här ››

Karin Falkemo

Karin Falkemo vinnare av SKAPA-priset

Grundarna bakom stigbygeln Ryde har inte bara skapat en innovation, utan en revolution som kommer att förändra den kvinnodominerade hästvärlden. Nu tilldelas vd:n Karin Falkemo SKAPA-priset för deras uppfinning.

Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel, vars utveckling i stort sett stått still i över 2 000 år.

Snart kan de, efter många långa, slitsamma timmar lansera den färdiga produkten, som lovordas av svenska proffsryttare.

– Vi har tagit fram en stigbygel som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln utifrån kroppens fysiologiska behov, förklarar Karin Falkemo.

Genom att se till att ryttaren får full kontakt med hela framfoten i stigbygeln uppnås optimal balans. För att få det kan ryttaren ställa in stigbygeln i tre olika lägen: Pronation- och supinationsvinkeln, trampvinkeln och stigläderinfästningen. Hela Almis pressrelease ››

James Kerber

James Kerber vinnare av SKAPA Talang

Med sin innovation hoppas länsvinnaren av SKAPA Talang på Gotland att kunna överbrygga klyftor och göra programmerarvärlden mer inkluderande.

Priset SKAPA Talang, som delas ut till unga innovatörer under 30 år, tilldelas i år James Kerber för sin innovation DevStacks.

– Att vinna SKAPA Talang betyder mycket för både DevStacks och mig personligen. Det har krävts mycket hårt arbete för att nå hit och att bli utvald bland så många talangfulla kandidater är en enorm ära och det motiverar mig att fortsätta arbeta hårt, säger James Kerber.

DevStacks är nästa generations molnplattform för programvaruutveckling inom utbildning och företag. Plattformen gör det lättare att skapa programvara utan att behöva en dyr dator, eftersom DevStacks kan köras sömlöst på äldre och strömsnåla enheter. På så sätt får användaren tillgång till verktyg av industristandard till en bråkdel av kostnaden.

Lyssna på inslaget om James i P4 Gotland ››

Hela Almis pressrelease ››

Vinnare av SKAPA-priset i Sörmland

SKAPA-priset i Sörmland

Per Wallentin tar emot Sörmlands innovationspris för Energiklockan

Landshövding Beatrice Ask delade den 6 oktober ut SKAPA:s länspris 2023 till produktchef Per Wallentin och vd Emil Wallentin för den innovativa produkten Energiklockan.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Fredag den 6 oktober hölls en prisceremoni med efterföljande lunch på länsstyrelsens residens i Nyköping. Prisutdelare var landshövding Beatrice Ask och ordförande för Skapa:s länsjury Bodil Odre.

På bilden ser vi Per Wallentin, Beatrice Ask, Bodil Odre och Emil Wallentin under SKAPA-prisutdelningen. Foto: Annika Backlund, Länsstyrelsen.

Vinnare av SKAPA-priset i Sörmland 2023

Årets vinnare av SKAPA:s länspris för Södermanland är Per Wallentin med produkten Energiklockan som visar elpriset och underlättar för konsumenten att vara energieffektiv. Emil Wallentin är vd för Waltrix AB. Klockan lanserades den 24 november 2023. Sedan dess har de även fått utmärkelsen ”Årets nyföretagare i Södertälje”.

- Det är en jättefin ära att få SKAPA-priset. Vi fokuserar nu på produktion och utveckling och att etablera oss på marknaden. Här får vi bekräftelsen att vi är på rätt väg. Så det är verkligen en stor klapp på axeln för oss att jobba vidare och kämpa på, säger Per Wallentin, produktchef på Waltrix.

Länsvinnarna går vidare till rikstävlingen, där utdelningen av de nationella SKAPA-priserna sker i november.

Läs mer här ››

Vinnare av SKAPA-priset i Västernorrland

SKAPA-priset i Västernorrland: Vinnare och jury

Vinnare av årets SKAPA-pris i Västernorrland är Bo Andersson, företaget Bamjo, för sin innovation Brandvarnartillbehör – en teknik för inkludering och trygghet. 

Innovationen bedöms ge ökad säkerhet särskilt för äldre och bidra till en ökad användning av brandvarnare – en vinst för både människa och samhälle. Med en kontrollenhet som kopplas till en traditionell brandvarnare underlättas bland annat batteribyte. Även en räddningsbelysning kopplas till enheten med UVA-ljus som aktiveras vid brand.

På bilden: Sten Wigert, Idéforum, Malin Wedin, Region Västernorrland, Laura Kettle, Almi Mitt, Bo Andersson, årets SKAPA-vinnare, Daniel Gustafsson, länsråd, Karolina Rosdahl, Mittuniversitetet, Daniel Moberg, Norrlandsfonden, Karin Frejarö, juryordförande Länsstyrelsen. Foto: Maria Sjöström

Länsråd Daniel Gustafsson delade ut priset vid en ceremoni på Residenset i Härnösand. Bo Andersson fick motta blommor, diplom och som vinnare i länet får han också 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och går vidare till riksfinalen som äger rum den 9 november i Stockholm.

– Priset och uppmärksamheten betyder mycket för den fortsatta utvecklingen och möjligheterna att kunna introducera innovationen på marknaden. Det finns ett stort behov av ett säkert brandskydd som är lättåtkomligt och tillförlitligt hos en stor målgrupp, särskilt äldre och personer som sitter i rullstol. Alla ska kunna leva tryggt och tack vare den här lösningen kan liv räddas och skador undvikas, säger Bo Andersson.

SKAPA-priset stimulerar både etablerade och nya innovatörer att testa sina idéer i konkurrens med andra.

– Innovation handlar om att finna nya eller bättre lösningar och produkter som skapar värde för samhälle, företag och individer. Innovationskraft är en viktig pusselbit för att skapa ett mer hållbart och starkt Västernorrland. Vi behöver stötta entreprenörer och skapa förutsättningar för ett gott innovationsklimat. SKAPA:s innovationspris ett bra exempel på hur vi kan lyfta och främja innovationslusten i länet, säger länsråd Daniel Gustafsson.

Juryns motivering:
”Årets vinnare i Västernorrland har utvecklat en brandsäkerhetslösning för att öka tryggheten i hemmet. Innovationen bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål samt till den enskilda individens livskvalitet genom att underlätta delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet. Uppfinningens uppenbara nytta och dess skalbarhet gör att den har god potential att nå marknadsframgång och lönsamhet. Länsjuryn gratulerar till vinsten och önskar stort lycka till i den nationella finalen senare i höst.”

Vinnare av SKAPA-priset i Värmland

SKAPA länspris Värmland

– Jag blir knäsvag och lite stolt.

Det sa entreprenören Anders Junghage när landshövding Georg Andrén läste upp motiveringen till årets SKAPA-pris i Värmland.

"Junghages kunskap, erfarenhet och entreprenöriella driv gör att det finns alla förutsättningar att nå framgång med Locstone AB, menar juryn."

På bilen ser vi landshövding Georg Andrén, Anders Junghage, grundare Locstone AB, Karin Vangstad, vd Karlstad Innovation Park och Therese Sudnström, innovationsledare Startlab och projektledare för SKAPA-priset Värmland. Foto: Jonas Klint

Det går åt mycket betong inom stensättning för att ge stabilitet åt antstenar. Det värmländska företaget Locstones lösning är ett lås på baksidan och en länkarm som förankrar antstenarna på ett robust sätt, utan betong.

Metoden ger även en enklare, snabbare och mer hållbar arbetsprocess.

Det var en rörd och glad Anders Junghage som tog emot prischecken på 15 000 kronor och den fina orden på Residenst i Karlstad.

– Varje år gräver vi ner lika mycket betong i marken i Europa som det finns i en 55 mil lång kö med betongbilar. Jag ser fram emot att bidra till en bättre miljö för planeten Jorden, säger Anders Junghage.

– Det här har en väldigt stor potential att ta hand om våra ökande extremväder. Det är också en nycelkonstruktoin för södra Europa att öppna upp städerna, leda ner vatten och få grönska och markfrukt. Folk dör i hettan idag.

SKAPA talangpriset i Värmland 2023

Gröna rum

SKAPA-talangpriset gick till Nature station, och grundaren Amanda Wiik. Nature stations gröna friskvårdsrum tar med teknikens hjälp naturens hälsoeffekter till människan när människan inte an ta sig till naturen.

Modulrummens utformning bygger på forskningen kring artificiella multisensoriska naturmiljöer där varje sinne stimuleras på det sätt som har störst hälsofördelar.

– PRiset hjälper oss i vår mission och vision att ta ut det här i världen, där vi kan få störst impact, sa Amanda Wiik vid prisutdelningen.

Länsvinnare i Västra Götaland

Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland
Länsvinnare i Västra Götaland