SKAPA 2020

 

SKAPA Innovationsgala 2020 hölls digitalt den 12/11.

Prisutdelare var Minoo Akhtarzand ordförande för stiftelsen SKAPA och landshövding i Västmanlands län.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning skickade en hälsning.

Ett fyrtiotal av länsvinnarna hade skickat in korta pitchar som bedömdes av en panel.

Klicka här för att se galan i efterhand >>

- Sverige är ett av världens mest framstående länder när det gäller innovation, uppfinning, forskning och utveckling. SKAPA stiftelsen prisar årligen Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare för att bättra förutsättningarna för fler att kunna förverkliga sina drömmar och skapa ännu fler innovationer till nytta för samhället. 2020 års pristagare visar på stor innovationsanda säger Stiftelsen SKAPAs ordförande Minoo Akhtarzand.

I en värld som kräver mer och mer energi krävs smarta lösningar på de utmaningar vi ställs inför. Att vi måste ställa om till hållbar energiproduktion är väl känt och ingår i de globala miljömålen Agenda 2030. Men framtidens klimatsmarta el ger i dagsläget inte samma jämna el-kvalitet som tex kärn- och vattenkraft. Vi lever i ett mer och mer elberoende samhälle med mer känslig elektronik. Vi är beroende av mer el med stabil och bra kvalitet. Med AI/maskininlärning kan variationer och spänningsfall i signalen förutspås, vilket gör att elkvalitetsfilter kan agera i realtid. Enerbox upptäcker och reducerar störningar i elnätet, vilket ökar energieffektiviteten och kan hjälpa till med stabilare el med mindre fluktuationer och med bra kvalitet

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, "SKAPA-priset" på 500 00 kronor är innovatören Karl Bäckström från Västra Götalands län för hans uppfinning Enerbox - Ett system för analys och kontroll av elsystem med hjälp av AI.
Hans pitch kan du se här.
Juryns motivering hittar du här.


Vidare utdelades hedersomnämnanden till:

Mamoun Taher från Uppsala län för Aros Graphene - process till för storskalig implementering av materialet grafen.

Sammy Pergament från Norrbottens län för Kedjehjul med roterbara och utbytbara kedjetänder.

 Pius Nyuykonge Lukong från Hallands län för MiG Biochar Stove - Enkel rökfri spis.


Stiftelsen SKAPA delade också ut ”SKAPA-talang för unga innovatörer”.
Juryn motiveringar hittar du här.

Sofie Westberg från Östergötlands län fick förstapriset på 125 000 kr för hennes produkt "RHEVA" som skyddar sår hos djur och som minskar infektionsriskerna och behovet av antibiotika. Hennes pitch hittar du här.

Albin Mannberg från Västerbottens län för hans ”JobOptions - Hitta en arbetsgivare med rätt värderingar”.

Linfan Zhang från Stockholms län för hans IoT lösning för smart sophämtning där soptunnan skickar en signal som säger hur stor fyllnadsgraden är.


För andra gången delades även pris ut i kategorin "SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith" på 100 000 kr som gick till Emma Nehrenheim från företaget Northvolt med motiveringen:
Med Northvolts återvinningssatsning Revolt leder Emma en startup i en startup. Emma och hennes team arbetar med en process som beräknas bidra till att återvinning av batterier möjliggörs i industriell skala. Processen kommer därmed att bli en avgörande insats för miljön. Inget av detta hade varit möjligt utan Emmas ledarskap och vision.
Juryns motivering hittar du här.
Se Peter Calssons (VD och grundare, Northvolt) tack och gratulationer

Den sedvanliga pitchningen inför publik och en panel ersattes i år med en bedömning av det fyrtiotal pitchar som sänts in. Framförandet bedömdes av panel bestående av: Sara Ek och Björn Florman, båda projektledare på Stockholmsmässan.

Den bästa pitchen  gjordes av Marcus Bäckström från Västerbottens län med VR-Inspect som belönades med 3 000. Pitchen visades sedan på den digitala galan. Panelens motivering lyder: "Rappt, snabbt och kompakt! Marcus Bäckström är både tydlig och samtidigt effektiv med tiden när han presenterar sin innovation VR-Inspect. Han levandegör det tekniska med flera interaktiva grepp som tillsammans ger en tydlig bild av en elegant lösning."
Här kan du se hans pitch.

Agne Johanssons Minnesfond delade också ut priser till tre av Svenska Uppfinnareföreningens medlemsföreningar som deltagit i SKAPAs juryarbete i tre län enligt följande kriterier: Störst relativ ökning av antalet ansökningar, någon av de nationella vinnarna kommer från länet och förra årets länsvinnare har lyckats kommersiellt.
Vinnare 2020 var:
Förstaplatsen blev delad mellan:
Älmhults Idéförening i Kronobergs län och
Uppfinnarföreningen i Östergötland i Östergötlands län
de fick dela på  25 000 kr

Andrapriset gick till: Stockholm Innovatörskrets (STIK) i Stockholms län som fick 15 000 kr

Tredjepriset delades mellan:
Idé-Akuten i Boden i Norrbottens län och
Idé-Forum Skellefteå i Västerbottens län
som fick dela på10 000 kr.

Delningen av priserna sker när flera uppfinnarföreningar deltagit i samma länsjury eller när två län kommit på samma plats vilket var fallet i år.

2020 års SKAPA länsvinnare
I nästan alla län har en länsprisutdelning hållits, i år på ett Corona-säkert sätt med ett minimum av deltagare, där landshövdingen delat ut priserna och länsvinnarna och den länsadministrationsansvariga deltagit. Agne Johanssons Minnesfond delade ut 10 000 kr till alla länsvinnare av SKAPA-priset och Siftelsen SKAPA delade ut 10 000 kr till alla länsvinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer.

Länsvinnarna 2020 för SKAPA-priset hittar du här.
Länsvinnarna 2020 för SKAPA-talang för unga innovatörer hittar du här.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare för SKAPA, 070-665 04 83,